Dit jaarbeeld brengt aard en omvang van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland in beeld en beschrijft de impact die CoMensha in 2022 met haar werk gemaakt heeft.

quote quote

Vorig jaar werd na jarenlange inzet de (pilot)opvang voor slachtoffers van ernstige benadeling gerealiseerd. Er was volop aandacht voor het risico op uitbuiting onder mensen op de vlucht. En steeds meer gemeenten hebben een lokale aanpak van mensenhandel. De campagne Open je ogenvoor mensenhandel reisde door heel Nederland om bewustwording te creëren over de vaak verborgen wereld van mensenhandel. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de vele betrokken samenwerkingspartners en medewerkers van CoMensha. Ik wil iedereen daar zeer hartelijk voor bedanken.

Slachtoffers van mensenhandel worden nog te vaak niet gezien. Zij lopen daardoor een reëel risico om langer in de uitbuitingssituatie gevangen te blijven en krijgen niet de hulp en zorg waar ze volgens wet- en regelgeving recht op hebben. De huidige aanpak en beschikbare hulpverlening zijn vaak ontoereikend.

Om duurzame oplossingen voor knelpunten te vinden, is een goede samenwerking tussen alle betrokken instanties en organisaties essentieel. Daarvoor is in de eerste plaats politieke en bestuurlijke steun nodig. De staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid (JenV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaven in 2022 wederom prioriteit aan een effectievere aanpak. CoMensha bedankt Eric van der Burg (JenV) en Maarten van Ooijen (VWS) voor hun inzet. Wij hopen dat de aanpak van mensenhandel in een volgend kabinet wederom de prioriteit en aandacht krijgt die het verdient. De slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel hebben daar letterlijk recht op.

Daling van het aantal meldingen 

Het jaar 2021 wordt gekenmerkt door een daling van het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel. In 2019 kregen we nog 1.372 slachtoffers aangemeld, in 2020 zakte dit aantal naar 1.013 en in 2021 daalde het verder naar 791slachtoffers van mensenhandel. Alhoewel wij niet de exacte oorzaak weten van de daling, hebben we het vermoeden dat de daling in 2021 zich heeft voortgezet door drie oorzaken: de pandemie, de interpretatie van de AVG en een andere prioritering bij de opsporingsdiensten. Want ondanks de daling van het aantal meldingen, is het niet aannemelijk dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is afgenomen.


Aantal meldingen 2020 vs 2021

Coronapandemie

Interpretatie AVG

Capaciteitstekort

Animatie ‘Het beeld van 2021: Registratie en opvang’

'We hebben elkaar nodig om voor slachtoffers het verschil te maken'

Victor Jammers
Directeur-bestuurder CoMensha

Hoe het Jaarbeeld te lezen?

Hoofdstuk 1, Aard & omvang, laten we de cijfers van 2022. De bijlagen bevatten gedetailleerde informatie. Bijvoorbeeld welk geslacht de slachtoffers hebben, welke leeftijd en nationaliteit, de sectoren waarin ze zijn uitgebuit en door wie ze zijn aangemeld.


In hoofdstuk 2 komt de signalerende, adviserende & agenderende functie van CoMensha aan bod.


Onze rol in de coördinatie van de opvang van slachtoffers van mensenhandel lichten we toe in hoofdstuk 3, Zorgcoördinatie & opvang.


Voorlichting & bewustwording, hoofdstuk 4, gaat in op onze rol om professionals en burgers te laten zien dat mensenhandel in Nederland voorkomt. Onze fototentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel is voor dat doel vaak ingezet.


In hoofdstuk 5, Verbindende rol & ketenaanpak, gaan we in op onze rol in de keten, waarin we zorg- en veiligheidspartners met elkaar verbinden, en ook samenwerking op regionaal, landelijk en internationaal niveau bevorderen.