Het creëren van bewustwording over mensenhandel loopt als een rode draad door alle activiteiten van CoMensha. CoMensha zet daartoe de rondreizende tentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel in, organiseert andere bewustwordingscampagnes, geeft voorlichting door middel van webinars en trainingen en maakt veel gebruik van social media en de ‘gewone’ media, zoals radio, tv en gedrukte media. Als gevolg van de coronacrisis werden veel internationale, nationale en regionale bijeenkomsten online georganiseerd. Social media, de website en online bijeenkomsten waren belangrijke instrumenten om contact te onderhouden met onder meer ketenpartners, de media en de politiek; internationaal, nationaal en regionaal.

Rondreizende fototentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel

Na opheffing van enkele coronamaatregelen kon de indrukwekkende tentoonstelling Open je Ogen voor mensenhandel geplaatst worden in Lochem, Berkelland, Arnhem, Baarn, Zwolle, Apeldoorn, Ede en Wijchen. De tentoonstelling wordt strategisch ingezet en gaat meestal gepaard met andere activiteiten in de betreffende gemeente om meer bewustwording te creëren voor mensenhandel.

Think twice, buy wise

In aanloop naar de feestdagen in december stunten grote winkelketens met enorme kortingsacties. De prijs van producten kan vaak alleen zo laag zijn doordat mensen worden uitgebuit. Om consumenten in Nederland bewust te maken van arbeidsuitbuiting in de supply chain en ze ook een handelingsperspectief te bieden, lanceerde CoMensha de online campagne Think twice, buy wise. Daarin vertelt Eefje de Volder, adviseur aanpak arbeidsuitbuiting bij CoMensha, wat consumenten kunnen doen om het verschil te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor eerlijke producten.

'Al 26 jaar komen we met CoMensha op voor de rechten van slachtoffers van mensenhandel, met name via het monitoren en beïnvloeden van Europese wet- en regelgeving, zoals de huidige evaluatie van de Europese mensenhandelrichtlijn. In 2021 deden we samen onderzoek naar uitbuiting van gedetacheerde derdelanders in de zorg (Postcare) en werkten we aan bewustwording omtrent de risico’s voor uitbuiting van vluchtelingen uit Oekraïne'.


Suzanne Hoff, La Strada International

‘We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om de gegevens van de slachtoffers geautomatiseerd aan te kunnen aanleveren. CoMensha is zo in staat om de slachtoffers te helpen op weg naar een beter leven en de aard en omvang van mensenhandel in beeld te brengen. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van mensenhandel is iets om trots op te zijn’.


Joep Pattijn, Programmadirecteur Vreemdelingenzaken en Migratiecriminaliteit Nationale Politie



Voorlichting en bewustwording voor ketenpartners

Voorlichting over en bewustwording van mensenhandel zijn onontbeerlijk om mensenhandel aan te kunnen pakken. CoMensha zet het onderwerp daarom voortdurend op de kaart bij allerlei doelgroepen, waardoor mensenhandel meer en meer aandacht krijgt. CoMensha gaf voorlichtings- en bewustwordingssessies aan medewerkers van ruim 25 gemeenten. Ambtenaren van verschillende domeinen werden getraind op het herkennen van mensenhandel. Het ging bijvoorbeeld om baliemedewerkers, medewerkers van Handhaving en het Sociaal Domein. Daarnaast is er een workshop verzorgd voor het ambulancepersoneel van de regio’s Groningen, Friesland en Drenthe. CoMensha heeft tevens een webinar verzorgd voor Kennisnet voor Taal en Vakopleidingen (KTV). KTV geeft trainingen aan tolken en vertalers, organiseert webinars en gaf voorlichting aan medewerkers van de Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA).

Social media

CoMensha was actief op social media (LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram). De berichten waren voorzien van links naar onze website (actualiteiten), waarop uitgebreidere informatie was te verkrijgen. In 2021 is het aantal gebruikers en sessies op onze website aanzienlijk toegenomen. In 2020 trok de website 32.422 gebruikers en 48.525 sessies, in 2021 bezochten 39.234 gebruikers in 56.065 sessies onze website.

Aantal volgers op social media

Voorlichting en bewustwording zijn onontbeerlijk om mensenhandel aan te kunnen pakken.