CoMensha is het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel dat zich op een constructieve, verbindende en kritische manier inzet voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel

Bij de implementatie van de EU-Richtlijn Mensenhandel uit 2011 heeft de Nederlandse overheid bepaald dat CoMensha de coördinerende rol bij de registratie, opvang en informatievoorziening vervult. CoMensha heeft vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid de opdracht om de feiten over de aard en omvang van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland te verzamelen en te analyseren, onder andere ten behoeve van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en de partners in het netwerk.


CoMensha coördineert de eerste opvang van en hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel. In Nederland worden slachtoffers van mensenhandel onder meer opgevangen in de Categorale Opvang voor Slachtoffers van Mensenhandel en in de vrouwen- en maatschappelijke opvang.


CoMensha verbindt en ondersteunt professionals die werkzaam zijn voor slachtoffers van mensenhandel: zorgcoördinatoren, ketenregisseurs, aandachtsfunctionarissen, Politie en het Openbaar Ministerie. CoMensha geeft voorlichting en geeft gevraagd en ongevraagd advies over de aanpak van mensenhandel.


CoMensha signaleert knelpunten in de uitvoering van het beleid voor de aanpak van mensenhandel en adviseert over oplossingen daarvoor.


CoMensha werkt onder andere nauw samen met de Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse Arbeidsinspectie, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, verschillende ministeries en gemeenten, opvanginstellingen, (jeugd)zorginstellingen en diverse ngo’s.


Mensenhandel gaat over grenzen heen. Daarom neemt CoMensha actief deel aan internationale netwerken: La Strada International, Global Alliance Against Traffic in Women, EU Civil Society Platform against Trafficking in Human Beings en het Netwerk VN- Vrouwenverdrag.

CoMensha werkt altijd vanuit het slachtofferperspectief

Organisatie

CoMensha heeft een vijftiental medewerkers. Directeur-bestuurder is Victor Jammers. Verder bestaat het team uit een manager, adviseurs en consulenten aanpak mensenhandel, medewerkers voor analyse en rapportage en medewerkers voor financiën, ICT, communicatie en het directiesecretariaat.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht bestaat vanaf 17 oktober 2023 uit Jan J.M. van Dijk, voorzitter, en de leden Joost P. de Bruin en Rosa H.M. Jansen.

CoMensha

Het landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel

  • Registreert gegevens van slachtoffers van mensenhandel, analyseert deze gegevens en rapporteert daarover;
  • Coördineert de eerste opvang van slachtoffers;
  • Adviseert, signaleert en agendeert knelpunten en mogelijke oplossingen daarvoor;
  • Informeert, geeft voorlichting aan professionals;
  • Is voorzitter van het Strategisch Overleg Mensenhandel, het platform van Zorgcoördinatoren, het overleg van de Nederlandse Arbeidsinspectie met zorgcoördinatoren en het Landelijk Overleg Veilig Thuis Aandachtfunctionarissen Mensenhandel;
  • Is lid van de Landelijke Task Force Mensenhandel.