CoMensha registreert slachtofferschap, coördineert de eerste opvang van slachtoffers, werkt aan bewustwording over mensenhandel en werkt nauw samen met alle organisaties die in het werkveld actief zijn. Vier taken van CoMensha waarop in 2023 belangrijke ontwikkelingen plaatsvonden.

In de loop van 2023 hebben we samen met de Politie een analyse gemaakt van de opvang van slachtoffers van mensenhandel. Een belangrijke constatering was dat het aantal beschikbare opvangplekken nu onvoldoende is. Er is bijna permanent sprake van een wachtlijst voor de opvang. Dat heeft ertoe geleid dat we in 2023 in samenwerking met Politie en de VNG op zoek zijn gegaan naar oplossingen voor dit probleem. In 2024 hopen we - samen met de betrokken Ministeries - concrete resultaten te bereiken.

In 2023 is in opdracht van de Politie en CoMensha onderzoek uitgevoerd naar de daling van het aantal meldingen van slachtoffers (een trend die overigens in 2022 en 2023 is gekeerd, er is nu sprake van een - lichte - stijging). Het onderzoek maakte duidelijk dat er sprake is van versnippering van het werkveld, onduidelijkheid over meldroutes en over de rol van CoMensha. Het gesprek over manieren om de versnippering tegen te gaan vindt inmiddels aan vele tafels plaats. De geconstateerde onduidelijkheid vraagt om actie van CoMensha. Daar werken we inmiddels hard aan.

'Er is in 2023 een voedingsbodem ontstaan bij alle betrokken organisaties om de opvang van en hulp aan slachtoffers anders, beter te organiseren. In 2024 moeten we daarin gezamenlijk richting kiezen.'

Victor Jammers, Directeur-bestuurder CoMensha

'Er is in 2023 een voedingsbodem ontstaan bij alle betrokken organisaties om de opvang van en hulp aan slachtoffers anders, beter te organiseren.
In 2024 moeten we daarin gezamenlijk richting kiezen'

Victor Jammers
Directeur-bestuurder CoMensha

Sinds 2016 reisde de fototentoonstelling Open je ogen voor mensenhandel langs Nederlandse gemeenten. Maassluis was de 75e en laatste gemeente waar de tentoonstelling te zien was. Na acht jaar werd het tijd om op nieuwe manieren te werken aan bewustwording over de problematiek van mensenhandel. Dat gebeurt sinds 18 oktober 2023 met de online campagne Jouw twijfel, iemands kans. Professionals die in contact kunnen komen met slachtoffers van mensenhandel krijgen informatie over signalen die op mensenhandel kunnen duiden en advies hoe zij kunnen handelen. De campagne heeft sinds de start circa 500.000 mensen bereikt.

Op 18 oktober vorig jaar publiceerde de rijksoverheid het nieuwe actieplan Samen tegen mensenhandel. Het streven was om snel te starten met de uitvoering van het actieplan, maar de Tweede Kamer was eind december erg kritisch. In juni 2024 ontving de Tweede Kamer een aangepaste versie van het actieplan. We hopen dat we samen met alle betrokken organisaties in de tweede helft van 2024 flinke stappen vooruit kunnen zetten.

Coronapandemie

Interpretatie AVG

Capaciteitstekort

Animatie ‘Het beeld van 2021: Registratie en opvang’

'Er is in 2023 een voedingsbodem ontstaan bij alle betrokken organisaties om de opvang van en hulp aan slachtoffers anders, beter te organiseren. In 2024 moeten we daarin gezamenlijk richting kiezen'

Victor Jammers
Directeur-bestuurder CoMensha

Hoe het Jaarbeeld te lezen?

Hoofdstuk 1, Aard & omvang, laat de belangrijkste cijfers zien over de geregistreerde slachtoffers van 2023. De bijlagen bevatten gedetailleerde informatie. In hoofdstuk 2 komt de signalerende en adviserende taak van CoMensha aan bod. Onze taak in de coördinatie van de opvang van slachtoffers van mensenhandel lichten we toe in hoofdstuk 3, Coördinatie van de eerste opvang. Voorlichting & bewustwording, hoofdstuk 4, gaat in op onze taak om professionals (en burgers) te laten zien wat signalen van mensenhandel zijn en welke mogelijkheden zij hebben om in actie te komen. In hoofdstuk 5, Verbinden & samenwerken, gaan we in op onze rol in het netwerk van de aanpak van mensenhandel.