Bijlage IV
Nationaliteiten
In deze bijlage is meer informatie terug te vinden over de verschillende nationaliteiten van de slachtoffers van mensenhandel.
Figuur 17: Meest voorkomende nationaliteiten onder vrouwelijke en mannelijke minder- en meerderjarige slachtoffers in 2020 met aantallen van 2019 en 2018 ter vergelijking
In totaal zijn er 75 verschillende nationaliteiten bij CoMensha aangemeld. Van 15 slachtoffers is de nationaliteit onbekend en 3 slachtoffers zijn stateloos. De meest voorkomende nationaliteit onder de slachtoffers is de Poolse nationaliteit met 190 slachtoffers, gevolgd door de Nigeriaanse nationaliteit met 185 slachtoffers.
Om herleidbaarheid te voorkomen zijn nationaliteiten, waarvan in 2020 minder dan 4 slachtoffers zijn aangemeld, samengevoegd in de categorie ‘overige nationaliteiten’.
Van 19 slachtoffers is het geslacht en/of de leeftijd onbekend. Deze slachtoffers zijn niet opgenomen in dit overzicht van nationaliteiten. Zij hebben een onbekende nationaliteit of een nationaliteit waarvan minder dan 4 slachtoffers gemeld zijn.
In Figuur 17 is te zien dat het aantal aangemelde minderjarige Nederlandse vrouwen meer dan gehalveerd is ten opzichte van 2019. Ook het aantal aangemelde meerderjarige Nederlandse vrouwen is afgenomen met ruim een kwart ten opzichte van 2019. Deze afnames zijn het gevolg van een afname in het aantal aanmeldingen vanuit Politie en zorgcoördinatie. Er is eveneens een grote afname van meerderjarige Nigeriaanse, Ugandese en Roemeense vrouwelijke slachtoffers. De afname in het aantal Nigeriaanse en Ugandese vrouwelijke meerderjarig slachtoffers komt door een afname in het aantal aanmeldingen vanuit Politie, de afname van het aantal vrouwelijke meerderjarige Roemeense slachtoffers is een gevolg van een afname in het aantal aanmeldingen vanuit Politie en KMar.
Er is een toename van minderjarige Nederlandse mannen. Het merendeel van hen is aangemeld door een zorgcoördinator.
Er is eveneens een toename van meerderjarige Poolse, Hongaarse en Indonesische mannen te zien. Deze toename is veroorzaakt door een toename in het aantal aanmeldingen vanuit FairWork. Verder is er ten opzichte van 2019 een afname van meerderjarige mannen uit diverse Afrikaanse landen, zoals Nigeria, Gambia en Uganda te zien, maar ook het aantal aangemelde meerderjarige Nederlandse mannen is afgenomen. Dit komt door een afname in het aantal aanmeldingen vanuit Politie en zorgcoördinatie.