Hoofdstuk 5
5
Verbindende rol & ketenaanpak
Voorlichting & bewust-wording
CoMensha heeft een belangrijke verbindende rol in de ketenaanpak van mensenhandel. Samen met diverse ketenpartners en betrokkenen bestrijden we alle vormen van mensenhandel en verbeteren de zorg voor slachtoffers. In binnen- en buitenland.
Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
De coronapandemie trof weliswaar iedereen, maar niet in dezelfde mate. Het legde op een pijnlijke manier de slechte woon- en werkomstandigheden van hardwerkende arbeidsmigranten bloot, terwijl deze mensen essentieel zijn om onze samenleving draaiende te houden. Veel arbeidsmigranten moesten blijven werken zonder voldoende preventieve maatregelen tegen corona. Zelfs als werknemers ziek waren moesten ze doorwerken: ‘Wie zijn mond opentrekt, raakt zijn baan kwijt’. CoMensha pleit al jaren voor een betere maatschappelijke positie voor arbeidsmigranten en stapte daarom met energie in het zogeheten Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, onder leiding van Emile Roemer. Doel is de positie van arbeidsmigranten tijdens de coronapandemie en ook erna structureel en duurzaam te verbeteren, met de focus op goede huisvesting, veilig werk en sociale zekerheden. CoMensha leverde een belangrijke bijdrage in de vorm van aanbevelingen en adviezen.
‘De problematiek rondom arbeidsmigranten is heel duidelijk geworden: slechte huisvesting, te lange dagen werken en een sterke afhankelijkheid van de werkgever. We moeten ervoor zorgen dat geen enkele arbeidsmigrant meer in een situatie belandt waar u of ik ook niet in zouden willen belanden. Met de voorstellen die wij doen, ontstaat een sluitend systeem waarbij bedrijven en huurbazen door regelgeving gedwongen worden zich netjes te gedragen. Gelukkig gaat dat al in veel gevallen heel goed. Van die succesverhalen moeten we leren’.
Emile Roemer, voorzitter Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
Longread – CoMensha, VNG, Jessica Maas en Bas Losekoot
We ontwikkelden in 2020 een Longread Mensenhandel, een website met ervaringsverhalen van zowel slachtoffers als professionals; van handhaver tot zorgcoördinator, van aandachtsfunctionaris tot officier van justitie. Van de naar schatting jaarlijks 5000 tot 7500 slachtoffers van mensenhandel is slechts een klein aantal in beeld. De Longread is bedoeld voor burgers en professionals met wie wij het verschil willen maken in de strijd tegen elke vorm van uitbuiting. Alleen samen kunnen we mensenhandel aanpakken. Een cruciale rol is hierbij weggelegd voor gemeenten, die immers met bestuurlijke instrumenten barrières kunnen opwerpen en daders kunnen tegenhouden.
Lees de longread hier
Kompas / Aanpak Mensenhandel
Een ander nieuw instrument is Het Kompas Aanpak Mensenhandel, dat de VNG samen met CoMensha heeft ontwikkeld. Het Kompas is een overzichtelijk digitaal hulpmiddel dat gemeenten en professionals concrete handvatten biedt voor de aanpak van mensenhandel. Het bevat ook specifieke informatie over de verschijningsvormen, de bestuurlijke instrumenten en verantwoordelijkheden en op welke wijze en met wie gemeenten de aanpak van mensenhandel kunnen vormgeven. Tevens is een factsheet met aanbevelingen voor het agenderen en borgen van een aanpak van mensenhandel in gemeenten gepubliceerd en verspreid.
Lees het kompas hier.
Derdelanders - REST-project (REsidency Status: Strengthening the Protection of Trafficked Persons)
Het Europese REST-project onder coördinatie van LEFÖ-IBF heeft als doel dat iedereen de bescherming krijgt waar hij of zij recht op heeft en versterkt de positie van slachtoffers van mensenhandel. CoMensha participeert in dit project en uitte haar zorg over hoe moeizaam derdelanders rechten en bescherming krijgen op basis van nationale en internationale wet- en regelgeving. We presenteerden onze aanbevelingen en adviezen tijdens een internationale online focusgroep in november. Dit resulteerde in een REST Final Report (12 maart 2021), een verkort policy paper en een gids van best practices. CoMensha neemt deze uitkomsten mee in gesprekken en overleggen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, vooral als het gaat om de verbetering van de positie van derdelanders die mogelijk slachtoffer zijn van mensenhandel.
Landelijke Task Force Mensen-handel (TFM) en Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM)
Landelijke Task Force Mensen-handel (TFM) en Strategisch Overleg Mensen-handel (SOM)
Aandachtsfunctionaris/ketenregisseurs
Aanbevelingen Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
Aanbevelingen Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
Internationale netwerken
25-jarige bestaan La Strada International
REsidency STatus Final Report / Policy paper / Gids best practices
Relevante parlementaire documenten waarbij CoMensha betrokken is geweest
‘Wij zijn erg blij met deze structurele aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. We zullen in de toekomst nog meer afhankelijk worden van arbeidsmigranten. Het wordt tijd dat we arbeidsmigranten als volwaardige burgers behandelen. Deze aanbevelingen dragen daar zeker aan bij. We vragen het kabinet dan ook om de aanbevelingen integraal over te nemen en toe te zien op handhaving ervan!’
Ina H.R. Hut, directeur-bestuurder CoMensha
Landelijke Task Force Mensenhandel (TFM) en Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM)
Tijdens de Task Force-bijeenkomst in het najaar stond het thema criminele uitbuiting van minderjarigen centraal. In aanwezigheid van twee schooldirecteuren is gesproken over dit fenomeen en handelingsperspectieven. Tijdens het overleg leverden we ook bijdragen aan de onderwerpen ‘Effecten Corona op Mensenhandel’ en ‘Shocking Truth - Heldere meldstructuur voor slachtoffers van mensenhandel’. In 2020 vonden vier SOM-overleggen plaats. Agendapunten waren onder meer ervaringsdeskundigheid en best practices, uitdagingen en voorwaarden bij inzet, eventuele uitbreiding van het SOM, corona en mensenhandel en What design can do, uniforme meldstructuur in aanwezigheid van het OM, terugkoppeling Task Force, SER en promoten naar eerlijk werk, de positie van slachtoffers mensenhandel met rechtmatig verblijf,halvering aantal meldingen CoMensha en leegstand COSM’s en focuspunten 2021. Vanuit het SOM is bij de staatssecretaris aandacht gevraagd voor de zorgen die er zijn over de positie van derdelanders die mogelijk slachtoffer zijn van mensenhandel. Ook leverde het SOM input voor de contourennota.
Meer info:
- SOM-brief inzake zorgen positie van derdelanders die mogelijk slachtoffer zijn van mensenhandel en wijziging Vc
Landelijk Zorgcoördinatorenoverleg en landelijk Veilig Thuis aandachtsfunctionarissen overleg
CoMensha faciliteert drie tot vier keer per jaar het Zorgcoördinatorenoverleg, waarin zorgcoördinatoren knelpunten bij de uitoefening van hun werk bespreken. Er werd overlegd over onder meer B8 en Dublinclaimanten, verdwijningen van West-Afrikaanse zwangere vrouwen en Arbeidsuitbuiting. CoMensha faciliteert ook het landelijk Veilig Thuis aandachtsfunctionarissen-overleg. In het najaar heeft CoMensha een thematische verdieping georganiseerd gericht op arbeidsuitbuiting met onder meer een gastpresentatie van de Inspectie SZW.
Lees verder:
Bemiddeling naar Eerlijk Werk
Dit project omvat drie activiteiten: a) betrekken van de SER bij het promoten van eerlijk werk als de norm in Nederland; b) uitwerken hetgeen we verstaan onder eerlijk werk op basis van internationale documenten in het kader van SDG 8 waardig werk/leefbaar loon en c) daadwerkelijk bemiddelen naar eerlijk werk. Onze activiteiten richtten zich op het bewegen van de SER om Eerlijk Werk als de norm in Nederland te promoten. De SER was daartoe bereid, maar vanwege corona kon de brainstormbijeenkomst met relevante partners niet plaatsvinden in 2020.
25-jarige bestaan La Strada International
La Strada is vernoemd naar de gelijknamige film van Federico Fellini (1920-1993), waarin het meisje Gelsomina wordt verkocht aan de eigenaar van een klein rondreizend circus. Deze Zampanò behandelt haar wreed en buit haar uit.
In oktober heeft CoMensha deelgenomen aan een reeks internationale webinars in het kader van La Strada International 25 jaar. Thema’s waren o.a.: non punishment, compensatie, Dublinregeling en mensenhandel en registratie.
Meer info:
Relevante parlementaire documenten waarbij CoMensha betrokken is geweest
- Kamervragen naar aanleiding van misstanden in de prostitutie
- Kamervragen over verdwenen minderjarige asielzoekers
- Afhandeling moties en toezeggingen op het gebied van mensenhandel
- Brief regering; Reactie op het “Third report on the progress made in the fight against trafficking in human beings (2020)
- Brief regering; Voortgang programma Samen tegen mensenhandel
- Antwoord staatssecretaris JenV op vragen van het lid Van der Graaf (CU) over het bericht 'Forse stijging aantal slachtoffers van kindermishandeling en seksueel geweld op chat tijdens corona'
- Antwoord staatssecretaris JenV op vragen van het lid Kuiken (PvdA) over het bericht dat zwangere Afrikaanse vrouwen uit asielopvang verdwenen zijn
- Antwoord staatssecretaris JenV op vragen van het lid Kuik (CDA) over het Onderzoek Meisjes in de gevarenzone 'Ik verlang naar een veilige plek'
- Brief regering; Beleidsreactie Slachtoffermonitor 2014-2018