CoMensha
Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel
Coördinatie-centrum tegen Mensenhandel
CoMensha is hét landelijke, onafhankelijke expertise- en coördinatiecentrum tegen mensenhandel dat zich op een constructieve, verbindende en kritische manier inzet voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel, met name nationaal, maar ook internationaal.
Unieke positie
Bij de implementatie van de EU-Mensenhandelrichtlijn is door de overheid bepaald dat een centrale coördinerende rol bij de registratie, opvang en informatievoorziening met betrekking tot mensenhandel in Nederland wordt vervuld door CoMensha. CoMensha heeft vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de opdracht om de feiten over de aard en omvang van (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland in beeld te brengen, onder andere ten behoeve van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen en ten behoeve van andere ketenpartners.
Daarnaast coördineert CoMensha de eerste opvang van en zorg en hulpverlening aan slachtoffers van mensenhandel. Slachtoffers hebben recht op opvang. In Nederland worden slachtoffers van mensenhandel onder meer opgevangen in de Categorale Opvang voor Slachtoffers van Mensenhandel (COSM) en in de vrouwen- en maatschappelijke opvang.
CoMensha informeert, geeft voorlichting en trainingen, geeft gevraagd en ongevraagd advies en beïnvloedt het beleid met betrekking tot de aanpak van mensenhandel.
CoMensha heeft een unieke positie in Nederland en is daardoor in staat om knelpunten, tendensen en succesfactoren te signaleren in de uitvoering van het mensenhandelbeleid en te zorgen voor agendering hiervan op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau.
CoMensha werkt onder andere nauw samen met de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, verschillende ministeries en gemeenten, opvanginstellingen, (jeugd)zorginstellingen, diverse ngo’s en de advocatuur.
Mensenhandel gaat over grenzen heen. Daarom neemt CoMensha actief deel aan internationale netwerken: La Strada International, Global Alliance Against Traffic in Women, EU Civil Society Platform against Trafficking in Human Beings en het Netwerk-VN Vrouwenverdrag.
CoMensha werkt altijd vanuit het slachtofferperspectief
Organisatie
De organisatie heeft een twintigtal medewerkers. Directeur-bestuurder is drs. Ina H.R. Hut. Verder bestaat het team uit een manager, adviseurs en consulenten aanpak mensenhandel, adviseurs voor analyse en rapportages en medewerkers voor financiën, ICT, communicatie en het directiesecretariaat.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht bestaat uit Leen Diepenhorst MPA, voorzitter, en de leden ir. Esther van Zeggeren MBA (afgetreden per 1 maart 2020), drs. Joost P. de Bruin, emeritus-hoogleraar prof. mr. Jan van Dijk en Piet Bruinooge (aangetreden per 1 januari 2020), tevens burgemeester van Alkmaar (tot 1 oktober 2020).
Raad van Advies
De Raad van Advies bestaat uit drie deskundigen met een enorme staat van dienst op het gebied van aanpak mensenhandel: prof. dr. Conny Rijken, dr. Philip Veerman en Tamme de Leur.
Ambassadeurschap
CoMensha kan een beroep doen op het ambassadeurschap van Halina Reijn. Zij heeft zich in het najaar van 2018 verbonden aan de Task Force Mensenhandel, waar CoMensha zitting in heeft.
CoMensha
Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel
- Geeft inzicht in aard en omvang van mensenhandel door registratie van slachtoffers, analyse van de gegevens en (geanonimiseerde) rapportages;
- Coördineert de eerste opvang, hulpverlening en zorg;
- Adviseert, signaleert en agendeert knelpunten op nationaal, internationaal en regionaal niveau;
- Informeert, geeft trainingen en voorlichting aan professionals;
- Is voorzitter van het Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM), het platform van Zorgcoördinatoren, het overleg van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid met zorgcoördinatoren en het Landelijk Overleg Veilig Thuis Aandachtfunctionarissen Mensenhandel;
- Is lid van de landelijke Task Force Mensenhandel (TFM).